Orthomoleculaire geneeskunde


Orthomoleculaire geneeskunde heeft alles te maken met gezonde voeding, een gezonde spijsvertering en een stofwisseling die in balans is. Letterlijk betekent ‘‘ortho’’ juist/gezond en moleculair gaat natuurlijk over moleculen.

Jammer genoeg laat onze voeding veel te wensen over, het is vaak bewerkt bevat allerlei toevoegingen waar ons lichaam niets mee kan en die zelfs klachten kunnen geven. Er ontstaan tekorten doordat we aan de ene kant te weinig gezonde voedingstoffen binnen krijgen en aan de andere kant de behoefte hieraan verhoogd is, in ons stressvolle leven.

Juist nu we voedsel in overvloed hebben zien we steeds meer klachten die ontstaan bij tekorten aan vitaminen en mineralen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen. Gelukkig adviseren artsen steeds meer om supplementen te nemen, een voorbeeld hiervan is vitamine D of extra foliumzuur (folaat) bij gezonde vrouwen die zwanger willen worden om de kans te verkleinen dat hun kindje geboren wordt met een open ruggetje.

  • Wil je zwanger worden en wil je, je optimaal voorbereiden?

  • Heb je een zwangerschap achter de rug en heb je klachten zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, spierpijn etc?

  • Eet je kind niet goed? lust het niet veel of krijgt het klachten van bepaalde voeding?

  • Heeft je kind klachten als buikpijn, eczeem of een groeiachterstand vanwege een gluten overgevoeligheid?

Soms is aanvullend onderzoek nodig. Ik kan voorstellen om bloed en ontlastingsonderzoek te doen. Ik werk samen met meerdere gerenommeerde laboratoria.

Tegenwoordig is al veel informatie te halen uit een druppeltje bloed via een vingerprik. Dit is gelukkig een stuk kind vriendelijker dan aderlijk bloed prikken. De uitslag kan veel inzicht geven.

Kinderen zijn volop in ontwikkeling en dit vraagt een speciale behandeling, kinderen zijn geen kleine volwassen. Ze hebben andere behoeften en de behandeling dient anders aangepakt te worden..

Wat dan ook de vader van een ziekte is, de moeder is altijd een verkeerde voeding
— Hippocrates (460-373 v. Chr.)



Wat is en hoe werkt orthomoleculaire geneeskunde?